Een avond in de medische post

Maart 2020 - Lesbos - Door: Hester van Oorschot

Na 2 uur triage in de gure wind voor de medische post, begin ik met goede moed aan de geel getrieerde patiënten. Plots wordt de kliniek gevuld door een luid geschreeuw. Patiënten vluchten naar buiten uit angst voor wat komen gaat. Een jongeman wordt binnen gedragen door zijn vrienden. Een grijze deken fungeert als brancard. Twee eveneens gewonde jongens volgen enkele minuten later. De taken worden verdeeld: twee dokters per patiënt. Samen met een van de kinderartsen vang ik de jongen op. Trauma is niet bepaald onze expertise, maar toch werken we als een ervaren team.

Hij is dronken en zijn lip is doorkliefd: een mesverwonding ten gevolge van een gevecht. We proberen de situatie in kaart te brengen met onze tolk en gaan op zoek naar andere verwondingen. Hij wordt gestabiliseerd en beide ambulances, de enige twee op het eiland, worden gebeld.

In afwachting van de ambulance rollen de tranen over zijn wangen. Angst en verdriet nemen de plaats in van de initieel getoonde agressie. Ik zie zijn kwetsbaarheid. Hij is een van de honderden minderjarigen die zonder familie moet overleven in de sloppenwijken van Moria. Hij groeit op met steekpartijen en gevechten. Het gevolg van een uitzichtloos bestaan in het overvolle kamp.

Bovengenoemde gebeurtenis is eerder regel dan uitzondering. Ik zie kinderen van 5 jaar met een luchtweginfectie, terwijl er aan de andere kant van de plastic wand iemand met een steekverwonding wordt behandeld.

Ik poog om de kinderen kind te laten zijn door een simpel tekenblok en kleurpotloden. De meest prachtige tekeningen ontstaan op papier, te midden van geweld en wanhoop.

De teamgeest van het medisch team maakt bovengenoemde situatie draaglijk. Positieve energie, flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn eigenschappen die een ieder kenmerken, hoe verschillend onze achtergronden ook zijn.

Samen maken we ons hard voor het recht op medische zorg in de avonduren. We bieden een luisterend oor, een gedegen lichamelijk onderzoek en een paar warme minuten naast het kacheltje in de consultkamer. We creëren rust om een einde te maken aan de soms uren durende paniekaanvallen. Kleine, maar belangrijke momenten in de jarenlange zoektocht naar een veilig bestaan.